Онлайн вебінар - Вступ до концепції спільнот "зеленої" енергетики

26.05.2024

 

23 травня відбувся перший воркшоп із серії відкритих освітніх вебінарів  у рамках роботи Літньої школи "RE-ENERGIZE UKRAINE".

Мета Літньої школи полягає у створенні місцевого соціального потенціалу для енергетичного переходу, проведенні тренінгів для тренерів, що сприятимуть розвитку лідерства в процесах енергетичного переходу у місцевих громадах.

Вступний вебінар стосувався загальних тем щодо поняття енергетичних спільнот, особливостей їх функціонування у Європі, конкретних прикладів, що мотивували б на створення подібних проєктів в Україні.

Христина Касьянова порівняла процеси, які відбуваються в Європі та Україні сьогодні, і як ми впливаємо одне на одного. Європа має ціль досягти кліматичної нейтральності до 2050 року. Для цього прийнято ряд законодавчих актів та програм. Ці цілі встановлені на рівні Європейського союзу. В Україні говорити про цілі в умовах війни складно, бо баланс змінюється з кожним ударом агресора, на сьогодні основна частина теплової генерації знищена. Разом із спікеркою проаналізували шляхи досягнення кліматичної нейтральності: відновлювані джерела енергії, електрифікація, уловлювання вуглецю, водень, енергоефективність. Сектор ВДЕ переживає кризу через війну і відсутність економічних стимулів. Але Україна все одно робить важливі кроки у цьому напрямку. Ключове завдання для Європи і України сьогодні – це енергетична незалежність. А це про децентралізацію та власне споживання, як єдине рішення, як громадам забезпечити себе.

Юлія Айхгофер  ознайомила учасників воркшопу з концепцією енергетичних спільнот та їх потенціалом. Охарактеризувала поняття енергетичних спільнот, навіщо вони існують, їх переваги, Визначила 7 принципів діяльності енергетичних кооперативів. Зупинилася на досвіді Німеччини, де частка ВДЕ склала 56% від загального енергоміксу, з них 3,5% електроенергії вироблені кооперативами. Навела приклад середнього енергетичного кооперативу в Німеччині. Поділилася досвідом створення і діяльності кооперативу «Energieland 2025». Навела приклад Австрії, як вона планує розвивати власне місцеву децентралізовану відновну енергетику.  

Christian Holz, один із засновників енергетичного кооперативу, розповів про історії успіху німецьких енергетичних спільнот. Поділився практичними кейсами створення власної організації, її мережу, віхи розвитку. У травні 2024 року організація нараховує 420 членів, а це громадяни, компанії, банки, муніципалітет, установи, організації, партнери, церква.  

Учасники почули про реалізовані проєкти та досягнення. Визначили  переваги, які отримує громада: робочі місця, стале виробництво енергії, економічна вигода, реальна участь громадян, регіональні закупівлі енергії, зменшення навантаження на міський бюджет; та перевагами, які отримують члени кооперативу: отримання дивідендів, участь в енергетичному плануванні, використання власної енергії тощо. Розкрив питання підтримки та мотивації, побудови спільних цілей.

Виступи спікерів були актуальними, цікавими, наповненими практичними кейсами та порадами. Вони викликали жваву дискусію, експерти надали професійні відповіді на всі запитання.

Презентації спікерів можна переглянути тут.

Відеозапис вебінару нижче.

 

Other news
25
July
More details
Матеріали офлайн частини Літньої школи RE-ENERGIZE UKRAINE 2024
30-31 ТРАВНЯ 2024 ВІДБУЛАСЯ ІНТЕРАКТИВНА ОФЛАЙН ЧАСТИНА ЛІТНЬОЇ ШКОЛИ
01
June
More details
Онлайн вебінар - Підготовка до створення спільнот "зеленої" енергетики в Україні
24 травня 2024 р. відбувся другий вебінар із серії освітніх воркшопів у рамках роботи Літньої школи "RE-ENERGIZE UKRAINE": Підготовка до створення спільнот «зеленої» енергетики.
26
May
More details
Презентація практичного посібника "Створення спільнот "зеленої" енергетики в Україні
Посібник «Створення спільнот «зеленої» енергетики в Україні» розкриває перспективу залучення громадян до активної участі у енергетичному переході до відновлюваних джерел енергії в Україні
18
May
More details
Приєднуйтесь до Літньої школи "RE-ENERGIZE UKRAINE"!
Дата проведення: 17-31 травня 2024 року Формат: Онлайн вебінари та офлайн воркшопи