Матеріали офлайн частини Літньої школи RE-ENERGIZE UKRAINE 2024

25.07.2024

30-31 травня відбулася інтерактивна офлайн частина Літньої школи створення спільнот зеленої енергетики RE-ENERGIZE UKRAINE.

Координаторка проєкту Вікторія Вострякова привітала учасників. Спікерка зазначила, що головна мета полягає не лише в тому, щоб навчатися, але і щоб ділитися досвідом, знаннями, для того аби визначити потреби на місцях, розуміти яким чином проєкт може допомоги громадам у майбутньому.

Насичений порядок денний школи допоможе глибше зрозуміти і поринути у концепцію створення зелених енергетичних спільнот, а також навчитися ініціювати і розробляти такі проєкти на місцях.

Із вітальним словом до учасників Літньої школи звернулися: Ребека Хармс, депутатка Європейського парламенту (2004-2019) від Партії Зелених, Євгенія Чоботова, представниця економічного відділу Посольства ФРН в Україні та Ірина Кондратенко, координаторка програми «Зміни клімату і енергетична політика» представництва фонду Генріха Бьолля, які зазначили, що сьогодні ми як ніколи починаємо розуміти важливість і значення енергії у житті, значення енергетичної стійкості.

Відсоток відновлюваної енергетики в Україні все ще залишається невеликим. Якщо вдасться успішно реалізувати концепцію енергетичних спільнот - це дасть можливість підвищити і пришвидшити енергетичний перехід в Україні. Це дуже важливо для підвищення енергетичної стійкості і децентралізації. Важливо, що Україна незважаючи на війну не відійшла від своїх кліматичних зобов’язань. Питання відновлюваної енергетики набуло в цих умовах нового значення, нагального, стало запорукою безпеки.

Вікторія Вострякова, координаторка проєкту, голова ГО «Агенція сталого розвитку «СИНЕРГІЯ» презентувала учасникам школи посібник «Створення спільнот «зеленої» енергетики в Україні».

Основна мета, яку переслідували автори — допомогти активним громадянам, які бажають створити власні енергетичні проєкти у своїх громадах.

Основні завдання:

  • Підвищення залученості громадян у процес енергетичного переходу;
  • Забезпечення енергетичної безпеки та подолання енергетичної бідності;
  • Розробка ефективних бізнес-моделей та планів дій для енергетичних спільнот;
  • Надання практичних рекомендацій і шаблонів документів.

Детальніше зі змістом посібника можна ознайомитись за посиланням

Багато практичних порад учасникам Літньої школи надав Андрій Андрусевич, старший аналітик РАЦ «Суспільство і довкілля».

Поговорили про первинну мету створення, поняття та правові форми енергетичних спільнот. Шукали відповідь на запитання, чому сьогодні це стратегічно важливо для України. Обговорили, на що спиратися у розвитку енергетичних спільнот, з якою ідеєю виходити до людей, органів влади, щоб залучитися підтримкою та довірою. Як зазначив спікер, в Україні є сьогодні багато проєктів, але вони не є кооперативами. Подискутували про роль енергетичних кооперативів, на сьогодні це єдина визнана законодавством форма спільнот в Україні. Проте наше законодавство перебуває ще в процесі трансформації і це теж треба враховувати. Енергетичні спільноти в Україні, на жаль, рідкісне явище. Тому маємо ціле поле для діяльності, яке ще не випробуване. Проаналізував основні виклики і перспективи, спроможність громад, лідерство, фінансові можливості. Виділив два важливих фактори – довіра і лідерство, без яких неможливо побудувати успішну енергетичну спільноту. Висловив переконання, що учасники школи стануть саме тими лідерами, яких потребують громади.

Після жвавих обговорень актуальних тем, учасники Літньої школи разом із Оленою Солоїд, Вікторією Турчак, Ольгою Маліхатко, Христиною Касьяновою та Бенджаміном Даннеманом перейшли до практичної роботи у групах над питаннями: 

  • стратегічного бачення енергоефективної громади  майбутнього,
  • залучення ресурсів для розвитку відновлюваної енергетики,
  • ефективної комунікації для побудови енергетичних спільнот,
  • мапування стейкхолдерів,
  • взаємодія з ОМС та іншими зацікавленими сторонами для розвитку енергетичних спільнот,
  • розбір основних складових проєкту, аналіз помилок,
  • формування остаточної версії концепту,
  • ознайомлення з інструментами для залучення фінансування та інструментами та формування фандрейзингової стратегії.

Переглянути виступи спікерів можна тут

Презентації спікерів тут

 

Other news
01
June
More details
Онлайн вебінар - Підготовка до створення спільнот "зеленої" енергетики в Україні
24 травня 2024 р. відбувся другий вебінар із серії освітніх воркшопів у рамках роботи Літньої школи "RE-ENERGIZE UKRAINE": Підготовка до створення спільнот «зеленої» енергетики.
26
May
More details
Презентація практичного посібника "Створення спільнот "зеленої" енергетики в Україні
Посібник «Створення спільнот «зеленої» енергетики в Україні» розкриває перспективу залучення громадян до активної участі у енергетичному переході до відновлюваних джерел енергії в Україні
26
May
More details
Онлайн вебінар - Вступ до концепції спільнот "зеленої" енергетики
23 травня відбувся перший воркшоп із серії відкритих освітніх вебінарів у рамках роботи Літньої школи "RE-ENERGIZE UKRAINE".
18
May
More details
Приєднуйтесь до Літньої школи "RE-ENERGIZE UKRAINE"!
Дата проведення: 17-31 травня 2024 року Формат: Онлайн вебінари та офлайн воркшопи