Презентація практичного посібника "Створення спільнот "зеленої" енергетики в Україні

26.05.2024

Посібник «Створення спільнот «зеленої» енергетики в Україні» розкриває перспективу залучення громадян до активної участі у енергетичному переході до відновлюваних джерел енергії в Україні з урахуванням досвіду та кращих практик Європейського Союзу. У публікації висвітлено важливість створення спільнот громадян, що сприяють розвитку розподіленої генерації, виробництву «зеленої» енергії на місцевому рівні, забезпечення енергетичної безпеки та подолання енергетичної бідності.

Особлива увага в навчальному матеріалі приділяється розробці ефективних бізнес-моделей функціонування енергетичних спільнот в громадах, розробці плану дій та створенню енергетичних кооперативів, як однієї з організаційних форм енергетичних спільнот. Викладені практичні рекомендації та шаблони документів стануть надійним фундаментом для ініціативних груп та ентузіастів розвитку зеленої енергетики, що прагнуть ініціювати зміни у вітчизняній енергетиці та сприяти сталому розвитку країни.

Практичні темплейти та зразки документів (статут, бізнес-план, фінансова модель та типові договори), що знаходяться у додатках до посібника, можуть бути використані громадами для здійснення практичних кроків у створенні зелених енергетичних спільнот на місцях. Матеріали було підготовлено з використанням нормативної бази ЄС та вітчизняного законодавства.
Усі автори та авторки посібника є дійсними менторами та менторками проєкту «Енергетичні спільноти для стійкої України» (2023-2024), що фінансується Міністерством закордонних справ Уряду Німеччини. Практичні напрацювання, викладені у посібнику, було апробовано ментор(-к) ами в наставницькій роботі з командами, які працювали над вирішенням кейсів з розробки проєктів відновлюваної енергетики під час чемпіонату RE-ENERGIZE UKRAINE 2023. Інформація, що міститься у даному посібнику, також буде використана для проведення тренінгів для громад та подальших обговорень.

Переглянути електронну версію посібника можна тут


Думки, висновки та рекомендації належать авторам цього посібника і не обов’язково відображають погляди Фонду ім. Гайнріха Бьолля, Бюро Київ — Україна та уряду Німеччини.

Практичний посібник підготовлено під загальною координацією фахівців ГО «Агенція сталого розвитку «СИНЕРГІЯ» у рамках проекту «Зелене відновлення України: підтримка демократизації відновлюваних джерел енергії та енергетичних спільнот» за підтримки Фонду ім. Гайнріха Бьолля, Бюро Київ — Україна»

Інші новини
25
липня
Детальніше
Матеріали офлайн частини Літньої школи RE-ENERGIZE UKRAINE 2024
30-31 ТРАВНЯ 2024 ВІДБУЛАСЯ ІНТЕРАКТИВНА ОФЛАЙН ЧАСТИНА ЛІТНЬОЇ ШКОЛИ
01
червня
Детальніше
Онлайн вебінар - Підготовка до створення спільнот "зеленої" енергетики в Україні
24 травня 2024 р. відбувся другий вебінар із серії освітніх воркшопів у рамках роботи Літньої школи "RE-ENERGIZE UKRAINE": Підготовка до створення спільнот «зеленої» енергетики.
26
травня
Детальніше
Онлайн вебінар - Вступ до концепції спільнот "зеленої" енергетики
23 травня відбувся перший воркшоп із серії відкритих освітніх вебінарів у рамках роботи Літньої школи "RE-ENERGIZE UKRAINE".
18
травня
Детальніше
Приєднуйтесь до Літньої школи "RE-ENERGIZE UKRAINE"!
Дата проведення: 17-31 травня 2024 року Формат: Онлайн вебінари та офлайн воркшопи