Онлайн вебінар - Підготовка до створення спільнот "зеленої" енергетики в Україні

01.06.2024

24 травня відбувся другий вебінар із серії освітніх воркшопів у рамках роботи Літньої школи "RE-ENERGIZE UKRAINE": Підготовка до створення спільнот «зеленої» енергетики.
Обговорили законодавчу базу та приклади створення енергетичних спільнот, переваги використання відновлюваних джерел енергії, технології відновлюваної енергетики.
Chriss Vrettos, Financing Project Manager REScoop.eu, розповів про створення і особливості діяльності REScoop.eu – європейської федерації енергетичних кооперативів, яка започаткована у 2013 році у Бельгії, на сьогодні нараховує понад 2000 енергетичних кооперативів, а це 1,5 млн. членів.
На його думку до 2025 року кожен другий європеєць продукуватиме 45% власної енергії  від загального попиту. Кріс розповів про особливості створення енергетичних спільнот у Європі, назвав найбільші і найуспішніші з них та охарактеризував законодавче поле, у якому вони функціонують.
 
Сергій Кравчук, директор KNESS-energy, з практичної точки зору поділився напрацюваннями і досвідом у впровадженні бізнес-моделей для споживачів електроенергії, які використовують ВДЕ у своєму енергозабезпеченні.
Вважає, що в Україні окрім альтернативи децентралізувати систему енергозабезпечення, іншого шляху немає. Однозначно  Україна рухатиметься шляхом «зеленого» переходу.  Є позитивні зрушення у цьому плані в сучасному законодавстві, де особлива роль відведена споживачам, які будують, чи вже збудували об’єкти генерації і мають фізичну можливість віддавати в зовнішню мережу. Сергій охарактеризував можливі бізнес-моделі, зупинився на їх перевагах для споживача.
 
В’ячеслав Комар, Вінницький національний технічний університет, розповів про технології відновлюваної енергетики, звернув увагу на певні моменти, якими треба оперувати, щоб результат впровадження тих, чи інших технологій давав дійсно бажаний ефект. Зазначив, що немає якісних засобів накопичення електричної енергії, а зараз в умовах війни, накопичення грає ключову роль.  Продемонстрував атлас енергетичного потенціалу відновлюваних джерел енергії по областях України. Окреслив різницю між сонячними, фотоелектричними, вітровими, та тепловими станціями. Стосовно характеристик, треба порівнювати, що ми отримаємо в результаті і враховувати всі умови. Підняв важливе питання про вплив ВЕС на оточуюче середовище та їх недоліки.

Жваве обговорення та велика кількість запитань свідчили про професійність виступів спікерів, їх актуальність і затребуваність.

Презентації спікерів можна переглянути тут.

Відеозапис вебінару можна перглянути нижче.

Інші новини
25
липня
Детальніше
Матеріали офлайн частини Літньої школи RE-ENERGIZE UKRAINE 2024
30-31 ТРАВНЯ 2024 ВІДБУЛАСЯ ІНТЕРАКТИВНА ОФЛАЙН ЧАСТИНА ЛІТНЬОЇ ШКОЛИ
26
травня
Детальніше
Презентація практичного посібника "Створення спільнот "зеленої" енергетики в Україні
Посібник «Створення спільнот «зеленої» енергетики в Україні» розкриває перспективу залучення громадян до активної участі у енергетичному переході до відновлюваних джерел енергії в Україні
26
травня
Детальніше
Онлайн вебінар - Вступ до концепції спільнот "зеленої" енергетики
23 травня відбувся перший воркшоп із серії відкритих освітніх вебінарів у рамках роботи Літньої школи "RE-ENERGIZE UKRAINE".
18
травня
Детальніше
Приєднуйтесь до Літньої школи "RE-ENERGIZE UKRAINE"!
Дата проведення: 17-31 травня 2024 року Формат: Онлайн вебінари та офлайн воркшопи